Hospitalsbesøg

To fredage tager vi på hospitalsbesøg for at få noget hands-on erfaring med at færdes på et hospital og med at reparere udstyr. I dag var den første fredag. Jeg besøgte hospitalet i San Ramon, der ligger ca. 50 km udenfor San José.

Dagen startede med en præsentation af hospitalet og af dets stab af medicoteknikkere. Hospitalet er bygget i 1955, så det er ret gammelt og slidt. Det dækker et område på 176.000 mennesker, og har godt 100 sengepladser. Hospitalet har i alt 700 ansatte inklusiv administration, vedligeholdelse, rengøring og vaskeri, læger og sygeplejersker.

Reparation

Efter præsentationen gik vi ned i hospitalets bodega (lager), hvor vi fik udleveret et stykke udstyr to og to. Der var ultralydsapparater, iltkoncentratorer, inkubatorer, maskiner til el-kirurgi og forskellige former for patientmonitorer. Fælles for udstyret var, at det ikke virkede. Sammen med hospitalets medikoteknikkere skulle vi finde ud af, hvad der var galt, og om muligt reparere det.

J.J. og jeg fik et puls-oximeter (SpO2 måler), som er et apparat til at måle iltindholdet i blodet samt pulsen. Hvis man har været indlagt vil man sikkert kende apparatet som den klemme med rødt lys, man har siddende på fingeren. Ved dette apparat var sensoren i stykker, så der var ikke meget lys i den røde lysdiode. Det kunne heldigvis nemt fikses med en ny sensor.

Da sensoren var skiftet og puls-oximeteret afprøvet gik vi med en teknikker op på opvågningsafdelingen for at installere apparatet. Opvågningen var udstyret med nogenlunde det samme udstyr, som man ville finde på en dansk opvågningsafdeling.

Rundvisning

Efter frokost blev vi vist rundt på hospitalet. Vi så blandt andet deres sommerfuglehave, børneafdelingen og deres biokemiske laboratorie. I røntgenafdelingen havde de udstyr til røntgen af hele kroppen, til mammografi og til scintografi (en slags røntgen, hvor man hælder kontrastvæske i kroppen). Vi så også deres mørkekammer, hvor de fremkalder røntgenbillederne.

De havde netop indkøbt nye vaskemaskiner til vaskeriet. Det var tre mandshøje maskiner, installeret i en væg, så det beskidte tøj var i ét rum og det rene i et andet. Tre vaskemaskiner koster $500.000, så det er ikke lige den slags, man køber til at have stående derhjemme. Hospitalet vasker også for andre hospitaler i nærheden.

Hospitalet har egen vandboring, og ved hjælp af et par dampkedler laver de damp til vaskeriet, til sterilisation af udstyr, til varmt vand mm. Hospitalet har også en nødgenerator, som kan drive hospitalet en hel dag.

Costa Ricas sundhedssystem

Costa Rica har en veludbygget offentlig sundhedssektor, samt en lille privat sundhedssektor. Ifølge folkene på hospitalet i San Ramon er den private sektor dog ikke så god som den offentlige, men til gengæld noget dyrere.

Sundhedssystemet er delt op i flere niveauer af hospitaler. Der er de helt små hospitaler med under 50 senge, så er der de lidt større med op til 200 senge, og de helt store med flere senge. Derudover er der det nationale ”rigshospital” samt et antal specialiserede hospitaler.

Alle arbejdende i Costa Rica betaler til en slags fælles, offentlig sygesikring. Denne betaler al behandling for dem, der ikke selv har råd, mens dem, der har råd, får lov til at betale noget selv.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer